Segítség a szoptatáshoz


Kedves Édesanya!
A szoptatás nemcsak kisbabájának fontos, hanem Önnek is nagy segítséget jelent. A szoptatás olyan közel hozza egymáshoz az anyát és a gyermeket, amennyire csak két ember közel kerülhet egymáshoz.

A szoptatás előnyei

Az anyatej összetételét tekintve optimális, egyedülállóan alkalmas a csecsemő táplálására, biztosítva egészséges növekedését, fejlődését.
Pótolhatatlan immunvédelmet jelent. Az előtejnek különösen nagy jelentősége van. Magas fehérje, zsírban oldódó vitamin és ellenanyag tartalma erősíti a pici immunrendszerét, védve őt a különböző fertőzésekkel szemben.
Csökkenti az elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, illetve allergiás betegségek előfordulását.
Meghatározó az anya-gyermek közötti harmonikus kapcsolat kialakulásában. Könnyen emésuzthető a baba számára.
Az édesanya számára is előnyöket jelent a szoptatás. Elősegíti a méh szülés utáni összehúzódását, továbbá segít visszanyerni az édesanya eredeti alakját.

Testhelyzetek

A szoptatás sokféle testhelyzetben történhet. Válassza ki az Ön számára legideálisabbat. Fontos azonban:

  • a baba testével szorosan összesimulva történjen
  • a baba feje enyhén hátrahajlik, száját nagyra tátja
  • a mellbimbó a pici szájpadlása felé néz
  • a bimbó és a bimbóudvar egy része is kerüljön a szájába, ha csak a bimbót szopja, akkor nem jut elég tejhez, illetve ez egyben a bimbó sérüléséhez is vezethet

Hasznos információk

KORAI KEZDÉS
A szülés után minél előbb tegye mellre a kisbabáját! Az előtej az első napokbanképződik, és bár kis mennyiségű (néhány teáskanálnyi), igen nagy jelentőséggel bír.

TEGYE MINÉL TÖBBSZÖR MELLRE BABÁJÁT!
A gyakori szoptatás elősegíti a tejképződést.

A BABA IGÉNY SZERINTI SZOPTATÁSA
Ne az óra, a baba jelezze, mikor jött el a szoptatás ideje (mocorog, keresgél, forgatja a fejét). 24 óránként akár 8-10 szoptatásra is szüksége lehet a picinek. Soha nem kell aggódni, hogy az anyatej túl erős vagy túl gyenge. Összetétele a szoptatás folyamán változik. Az ún. elülső tej vizesebb, hogy csillapítsa a baba szomjúságát. Az ún. hátsótej krémszerűbb és kalóriadúsabb, feladata, hogy az éhséget csillapítsa.

TEJBELÖVELLÉS
A legtöbb édesanya melle a szülés utáni 3-4. napon megduzzad, esetleg fájdalmasan feszül, ilyenkor indul be az érett tej termelése. Tegye minél többször mellre a babát. Ha ez nem sikerül, egy kis fejés és meleg borogatás segíthet. Az így felpuhult mellből már könnyebben tud szopizni a babája. Normális körülmények között az újszülöttnek nincs szüksége semmilyen más folyadékra vagy táplálékra, amíg az anyatej be nem indul.

MIVEL SEGÍTHETEM A TEJTERMELŐDÉST?
Minél több mellre tétellel. Ha kevés az anyatej mennyisége, leginkább a gyakori mellre tétellel és fejéssel lehet serkenteni a termelődését. Nagyon fontos még a bőséges folyadékfogyasztás. Az egyéb tejserkentők hatása elenyésző.

SZOPTASSON ÉJSZAKA IS
Az anyatej könnyű emészthetősége miatt a baba hamar éhes lesz, ezért ébrednek fel éjszaka is. Sok baba aktívabb éjjel, mint nappal, ez természetes, ne ijedjen meg tőle.

ELÉG TÁPLÁLÉKHOZ JUT A KISBABÁM?
Az elsőéletnapjain a legtöbb újszülött veszít a súlyából. Kiegészítésre csak akkor van szükség, ha a veszteség eléri a 10%-ot.
Az első életnapokban az újszülött széklete krémszerű, fekete. Ez az ún. meconium. A 4. életnapra a széklet lazább, sárgásbarna lesz. Ez jelzi, hogy a pici elegendő anyatejhez jutott. Ha az újszülöttnek naponta 3-5-ször van széklete és 6-8-szor pisis a pelenkája, a baba eleget eszik.

A FEJÉSRŐL
Az első napokban a kézzel történő fejést javasoljuk. Ehhez nyugodtan kérhet segítséget a csecsemős növérektől. A mechanikus pumpák sokszor kényelmetlenek és hatástalanok. A bőr bőrrel való érintkezése stimulálóbb, mindig kéznél van, ingyenes.

EMLŐPROBLÉMÁK A SZOPTATÁS IDŐSZAKÁBAN
Fontos a megelőzés, a helyes mellre helyezéssel. A mellről mindig óvatosan vegye le a babát. Változtassa a szoptatási pozíciókat, hogy ne mindig ugyanott érje a mellbimbót a mechanikus terhelés. Szellőző ruhák hordása ajánlott. Kisebesedés esetén elősegítheti a gyógyulást hámosító krém alkalmazása. Ha nagyon fájdalmas, jó ha pihen a mell min. 5 órát. Mindezek mellett érdemes szakembernek megmutatni a sebet.

NE HASZNÁLJON CUMIT, CUMISÜVEGET
Ha a baba cumisüveget kap, akkor a tej erőfeszítés nélkül folyik, romlik a baba szopási technikája, a hasa megtelik és nem akar szopni, kevesebbet szopik mellen, így kevesebb anyatej képződik.

NE DOHÁNYOZZON
Óvja meg a dohányfüsttől kisbabáját és saját magát is.

Dr. Tóth Gergely PhD, osztályvezető főorvos