Történetünk

Fejléc: A Kórház 1953-ban. Forrás: sopronanno.hu

A gyermekosztályt 1921-ben alapították, 1995-től pedig újszülött-koraszülött osztály egészíti ki. Ez lett a Neonatológia Éve, amikor az új osztályok indulásával és főállású neonatológus foglalkoztatásával drámai fejlődésen ment át az ellátás minősége. Számos szakrendelés és szakambulancia is működött, és az osztály évente 1400-1600 fekvőbeteget látott el.

1997-ben létszámstoppot hirdetett a kórház akkori igazgatója finanszírozási nehézségek miatt, ami azóta is érezteti hatását. Nehéz évek jöttek, 1999-ben a gyermekosztály épületét életveszélyesnek nyilvánították, az új helyen pedig állandó zsúfoltsággal küzdöttek betegek és kollégák. Ez különösen nehéz egy olyan osztály életében, ahol nagyon sok a fertőző eset. A kötelező hygiénés rendszabályok betartása is nehézségekbe ütközött. Ennek ellenére több mint 1400 beteget láttunk el évente.

2000-re készült el az új csecsemő- és gyermekosztály tágas, kényelmes otthona. Új részleg is nyílt két kórteremmel – egy subintenzív részleg, melyhez szervesen csatlakozik a 6 inkubátorral felszerelt újszülött-koraszülött részleg. A 2000-es év lett a subintenzív-intenzív csecsemő- és gyermekellátás megszületésének éve: egy jól felszerelt és elkülönített részlegen, jól képzett nővérekkel tudtuk ellátni legsúlyosabb kis betegeinket.

2000-ben vette kezdetét az egyre súlyosabbá váló orvoshiány is, 2001-től az osztályvezető főorvos egyetlen szakorvosként dolgozott az osztályon pályakezdő orvosokkal és rezidensekkel. 2003-ban annyira kritikussá vált a helyzet, hogy a bezárás veszélye fenyegette a gyermekosztályt, mert nem tudtuk ellátni az ügyeleti szolgálatot. A végveszélytől négy házi gyermekorvos és egy gyermek szakorvos mentette meg az osztályt azzal, hogy elvállalták az ügyeleti szolgálatot: Dr. Dollmayer Ilse, Dr. Mikola Zsuzsa, Dr. Borus Béla, Dr. Drávai István és Dr. Szász Árpád. A súlyos orvoshiányra tekintettel az ÁNTSZ később az osztály felét bezáratta. Az orvoshiány a tudományos munkára is rányomta a bélyegét: a továbbképzések és konferenciák látogatása is nehézségekbe ütközött.

Az Aranytallér Gyermekeinkért Alapítványt az osztály dolgozói 2019-ben alapították azért, hogy támogatások gyűjtésével, pályázatokkal eszközbeszerzéseket finanszírozhassanak és ezzel is hozzájáruljanak a kis betegek gyógyulásához.

Ennek a történetnek most Ön is a részese lehet. Alapítványunkat támogathatja anyagi vagy eszközbeli felajánlásával vagy adójának 1%-ával is. Az adományozás technikai részletiről a Támogatás menüpont alatt olvashat.