Gyermekkorban is fontos a folyadékpótlás!

Gyermekkorban is fontos a folyadékpótlás!

Osztályunk dolgozói is csatlakoztak a „HAPPY-hét” elnevezésű óvodai-iskolai egészségvédő programhoz. Vízcsepp alakzatot alkotva hívták fel a figyelmet a gyerekkori hidratálás jelentőségére és a megfelelő vízfogyasztás egészségmegőrző szerepére.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ 2010 óta, a víz világnapjához kapcsolódóan szervezi meg a „HAPPY-hét” programot. A kezdeményezés célja, hogy minél több fiatal ismerje meg a vízfogyasztás előnyeit és a folyadékpótlás alapszabályait.

A megfelelő hidratáltság számos tényező szempontjából fontos, hiszen a testünk 50-60 százalékát víz teszi ki, amit szervezetünk hosszú távon nem képes tárolni. A napi folyadékszükséglet fedezésére minden életkorban – különösen a gyerekeknél és az időseknél – oda kell figyelni. A megfelelő folyadékbevitel szükséges a kiszáradás elkerüléséhez, illetve a központi idegrendszer, a szív- és érrendszer, az emésztés és a vesék megfelelő működéséhez, a vérnyomás és a pulzus szabályozásához

Már az enyhe dehidratáció, akár egy százalékos folyadékvesztés is csökkenti a koncentrációs készséget, kimerültséget, fejfájást és szájszárazságot is okozhat. A folyamatos folyadékhiány a különböző szervek megbetegedését idézheti elő. A dehidratáció vesekövességet, krónikus székrekedést, szívfrekvencia fokozódást és vérnyomás csökkenést okozhat, valamint számos egyéb kellemetlen hatással járhat.

A szükséges folyadékmennyiséget gyerekek esetében testtömeg kilogrammra vetítve tudjuk kiszámítani, tinédzserkortól pedig már az ajánlott felnőttkori mennyiséget kell elfogyasztani, ami naponta 2-2,5 liter folyadékot jelent.

Szomjoltásra leginkább a szénsavmentes, tiszta víz javasolt. A cukros üdítőitalok fogyasztása ugyanis fokozza a gyerekkori elhízás veszélyét, ami felnőttkorban többszörösére emeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mely mellett kiemelnénk a tinédzserkorban rendkívül népszerű, koffeintartalmú italok veszélyeit is. Az energiaitalok káros hatással vannak a fejlődő szervezetre, növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, megemelik a vérnyomást és ártanak a veséknek is. 

A HAPPY-hét emlékezteti a szülőket is, hogy kitartó és következetes munkával már óvodás és kisiskolás kortól törekedni kell rá, hogy gyermekeinkkel megismertessük a hidratálás jelentőségét és a megfelelő folyadékfogyasztási szokásokat.